Полезни съвети, които да улеснят избора на точната обувка за вашето дете

Много важен момент при избора на обувка за момиче или момче е тя да е с точен размер. Невярно е твърдението, че трябва да се закупува няколко размера по-голяма обувка, защото детското краче расте много бързо. Вярно е че така ще се спестят не малко пари на семейният бюджет, но на каква цена?! Това води не само до дискомфорт във вашето дете, но и до бъдеща промяна в походката, стойката и дори до деформация.
Ще ви дадем няколко полезни съвета, за да можете да подберете точния размер на обувката на вашия малчуган.

 1. Когато решите да закупите новите обувки за вашето дете не ходете сами, детето трябва да бъде с вас, за да може да изпробва обувката. Добре е това да става по възможност в следобедните часове, тъй като детското краче подобно на възрастните също се подува след продължително ходене или игра и ако не съобразите тази промяна може обувката да се окаже тясна в следващ момент.
 2. Добре е обувката да има заоблен, а не остър връх, за да не се притискат пръстите. Хубаво е модела да е относително прав или с малка извивка и да е без ток. Тока може да доведе до неудобство и гръбначно изкривяване.
 3. Номерът се изчислява, като умножите дължината на ходилото в сантиметри по 1,5 ( Примерно 14 см х 1,5 = 21 номер ). Най–малкият размер на обувка за момиче или момче е 18 номер, което отговаря на краче с дължина 12 см. Един номер отговаря на 6,5 мм. Трябва да отбележим, че различните производители, обаче имат и различна номерация за това е важно да гледате размера в сантиметри. Ако това не е упоменато в съпътстващата информация на обувките се обърнете към консултантите в магазина. Измерва се стелката, а не подметката на обувката.
 4. Когато се изпробват детските обувки в седнало положение не може да добиете реална представа за правилният номер. Детето трябва да се изправи, защото в седнало положение ходилото е в покой. Когато върви стъпалото се натоварва и се измества напред. В това изправено положение на детето трябва да проверите няколко неща като:
  1. при пръстите да има достатъчно пространство (място колкото един пръст от най-дългото пръстче на крачето до върха на обувката);
  2. ширината на обувката - там където е най широката част на стъпалото (трябва да има напасване не само по дължина, но и по форма и широчина. Някои производители предлагат модели по стандарта S – тясно ходило, M – средно ходило и W – широко ходило). Трябва да успеете да защипете с пръст част от кожата на обувката. Тя трябва да е свободна;
  3. обувката не трябва при обуване да се издува, това е признак, че е тясна в някой участък;
  4. трябва да има достатъчно място зад петата да пъхнете малкият си пръст, обикновено това разстояние трябва да е между 6 мм и 1 см, но не повече;
 5. След като детето е обуло обувките го помолете да се разходи из магазина няколко минути, след което го събуйте. Проверете бързо крачето особено в областта на малките пръстчета, най – широката част на ходилото, в основата на големия пръст и задната част на петата за зачервявания, които са признак за натиск и дискомфорт.
 6. Преценете номера на обувката и според сезона. През лятото крачето може да остане босо в сандала, но зимата се обуват по–дебели и плътни чорапи в ботуш или бота.
 7. Когато все пак няма възможност да заведете вашето момиче/момче в обувния магазин може да направите и това: накарайте детето да стъпи върху парче картон или по-твърда хартия, след което очертайте стъпалата възможно най-точно. Голяма е вероятността крачетата да са с различна големина за това използвайте макета с по–голям размер. При проба трябва да поставите картона спокойно в обувката. Не трябва плътно да опира в стените й, а пред палеца да има около сантиметър място.

googel ads
За медийните файлове
Добре дошли в buiki.com - вашият източник за най-новите трейлъри, тейзъри и филми! Нашият филмов каталог предлага богат избор от вълнуващи съдържания за всеки любител на киното.Разгледайте нашата обширна колекция, където ще откриете трейлъри към предстоящите блокбастъри, тейзъри, които ще ви подгряват с интрига, и разнообразни филми за всеки вкус. Независимо дали сте почитател на екшън, романтика, наука-фантастика или драма, buiki.com е вашето онлайн място за развлечения.С нас можете лесно да се информирате за най-новите филмови заглавия, да разглеждате визуално привлекателни трейлъри и да получавате предварителен поглед върху предстоящите кинематографични изживявания. Изживейте магията на киноизкуството с buiki.com - вашета онлайн дестинация за филмови емоции!